İpek Üretim Tesislerinde Atık Sularından ve Koza Çepezlerinden İpek Proteini Serisinin Elde Edilmesi ve Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi


Çoban H. B. (Yürütücü), Uslu G.(Yürütücü), Yakişan R.(Yürütücü), Karataş A.(Yürütücü), Vural M. E.(Yürütücü), Akça N.(Yürütücü), et al.

TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi, 2021 - 2023

  • Proje Türü: TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi
  • Başlama Tarihi: Ocak 2021
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2023

Proje Özeti

İpek, fibroin (lifli protein) ve serisin (globüler, zamklama proteini) olarak isimlendirilen iki ana proteinden oluşmaktadır. Fibroin tekstil üretiminde ve çeşitli biyomalzeme uygulamalarında kullanılırken, serisin tekstil endüstrisinde bir atık malzeme olarak kabul edilmektedir. Serisin tabakası, ipeğin dış kısmındaki fibroin kısmının mükemmel parlaklığını örterek life sarımsı bir renk verir ve sert bir tutum kazandırır.

Tekstilin bir alt sektörü olan, İpek işleme atıksularında bulunan serisin, değerli bir hammadde olmasına rağmen halen atılmaktadır. Serisin, yüksek oranda nem tutma/bırakma özelliği, antibakteriyel ve antioksidan olması ve ultraviyole ışınlara gösterdiği direnç gibi nedenlerle gıda, kozmetik ve ilaç sanayiinde ve ayrıca biyomalzeme üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Serisinin önemi, oldukça yüksek olan piyasa değerinden de anlaşılabilir. Dünyada koza üretimi yaklaşık 1 milyon tondur, bu da yaklaşık 400000 ton kuru kozaya eşittir. Bu miktarda kozanın işlenmesi ile yaklaşık 50000 ton serisin geri kazanılabilir (ZHANG, 2002). Bu bilgiler, serisin geri kazanımı ile hem çevresel hem de ekonomik faydalar elde edileceğini açıkça göstermektedir.


Bu çalışmada Diyarbakır İli Kulp İlçesi’nde yıl boyu faaliyet gösteren, ortalama 48 ton yaş koza işleyen ipek iplik üretim tesisinin çepez diye isimlendirilen koza artıklarından ve koza yumuşatma atıksularından; ülkemizde üretimi yapılmayan çok değerli 2 ipek proteininden biri olan serisinin geri kazanımı, tesiste yıllık olarak atılan toplam serisin miktarının ve en uygun geri kazanım yönteminin belirlenmesi, elde edilen serisinin kalitesinin araştırılması ve maliyet hesabının yapılması planlanmaktadır