Tıp fakültesi 6 Sınıf Öğrencilerinde Çalıştıkları Pediatri Servislerine göre Nazal Metisilin Dirençli Staphylococcus aureus Sıklığı ve Risk Faktörlerinin Değerlendirilmesi


Karadağ Öncel E.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2017 - 2018

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Şubat 2017
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2018

Proje Özeti

Bu prospektif çalışmaya Temmuz 2016- Haziran 2017 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi yatan hasta servisleri olan; Bölüm 38 (süt çocuğu servisi), Bölüm 37 (yenidoğan cerrahi yoğun bakım servisi), Bölüm 35 (çocuk yoğun bakım servisi), Bölüm 34 (oyun çocuğu servisi), Bölüm 24 (çocuk enfeksiyon servisi), Bölüm 23 ( çocuk hematoloji servisi), Bölüm 22 ( adölesan servisi)’de 4 hafta süreyle staj yapan 6. sınıf tıp fakültesi öğrencileri dahil edilmiştir. Sosyodemografik verileri ve olası risk faktörleri için anket uygulandıktan sonra, stajın ilk günü ve son günü burun ön duvarından sürüntü örneği alınmıştır. Staphylococcus aureus üremesi olan izolatlardan Panton-Valentine lökosidin (PVL) gen ve stafilokok kromozom kaset mec (SCCmec) tiplendirmesi yapılarak moleküler özelliklerinin ortaya konması amaçlanmıştır.

Pediatri servislerinde staj yapan 239 altıncı sınıf tıp fakültesi öğrencisinin 17’sinde (%7,1) metisilin sensitif Staphylococcus aureus (MSSA) kolonizasyonu saptanmıştır. Dört haftalık stajın sonunda alınan ikinci nazal sürüntü kültürlerinin 52’sinde (%21,8) S. aureus üremesi saptanmıştır, bunların üçü (%1,3) metisilin resistan Staphylococcus aureus (MRSA), 49’u MSSA (%20,5)’dır. Tüm izolatların PVL negatif olduğu, üç MRSA izolatının ikisi SCC mec tip 4, biri ise tiplendirilemeyen olarak bulunmuştur. Nazal S.aureus taşıyıcılığının stajın sonunda stajın başına göre ; %7,1 den %21,5’a yükseldiği görülmüştür (p<0,001). Çocuk enfeksiyon servisinde staj yapan öğrencilerde nazal S. aureus kolonizasyonunun daha sık olduğu gösterilmiştir (p=0,045). Sigara içme durumunun nazal S. aureus kolonizasyonu riskini 1,98 kat arttırdığı saptanmıştır (p=0,029). Yatan hasta sayısının fazla olduğu servislerde staj yapan öğrencilerde nazal S. aureus kolonizasyonun anlamlı olarak daha fazla olduğu görülmüştür (p<0,01).

Tıp fakültesi altıncı sınıf öğrencilerinde nazal MSSA taşıyıcılığı anlamlı olarak pediatri servis stajı sonunda artmıştır. Çocuk enfeksiyon servisinde 4 haftalık stajını tamamlayan öğrencilerde, stajın sonunda nazal S. aureus taşıyıcılığı anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Bu çalışmanın sonuçları; invasif hastalık için yüksek riskli hastaların hospitalize edildiği servislerde sağlık çalışanlarının S. aureus taşıyıcılığı için taranmalarının yararlı olabileceğini düşündürmüştür.