İzmir İlinin Gastronomi Turizmi Gelişmişlik Düzeyinin, Potansiyelinin ve Rekabet Gücünün İncelenmesi


Akgündüz Y. (Yürütücü), Koba Y., Alkan C.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2022 - 2023

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ağustos 2022
  • Bitiş Tarihi: Ağustos 2023

Proje Özeti

Bu projede İzmir ilinin gastronomi turizmi gelişmişlik düzeyinin ve potansiyelinin belirlenmesi, ilin gastronomi turizmi özelinde SWOT analizinin yapılarak rekabet gücünün tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Projede karma araştırma yöntemi kullanılacaktır. İlin gastronomi turizmi gelişmişlik düzeyini belirlemek amacıyla turizm işletme yöneticilerinden ve yerli turistlerden anketlerden yararlanarak veriler toplanacaktır. Bu kapsamda İzmir’in gastronomi turizmi gelişmişlik düzeyini belirlemek amacıyla yerli turistlerin sıklıkla ziyaret etmeyi tercih ettiği Konak, Selçuk, Urla ve Çeşme ilçelerinde bulunan 5 yıldızlı, 4 yıldızlı ve butik otellerden ve turizm işletme belgeli yiyecek-içecek işletmelerinden; yerli turistlerden kolayda örnekleme yöntemi ile anketler toplanacaktır.
İzmir’in gastronomi turizmi potansiyeli ise yerel halk ve kamu yöneticilerinden nitel araştırma yöntemleri arasında yer alan yarı biçimlendirilmiş mülakat yöntemiyle toplanacak verilerle belirlenecektir. İlin rekabet gücü ise İzmir’de turizm alanında faaliyette bulunan kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve üniversite temsilcilerinin katılacağı “İzmir’in Gastronomi Turizmi Çalıştayı” ile belirlenecektir. Nitel veriler mülakatla kamu yöneticilerinden Eylül 2022 ayında, yerel halktan ise Eylül-Ekim 2022 ayında toplanması, İzmir’in Gastronomi Turizmi Çalıştayı ise Kasım 2022 ayında gerçekleştirilmesi; nicel verilerin anketle turizm işletmelerinden ve yerli turistlerden Haziran-Eylül 2022 aylarında toplanması planlanmaktadır. Nitel araştırma yöntemleri ile toplanan veriler içerik analizine tabi tutulacak olup İzmir’in gastronomi turizmi güçlü yönleri, zayıf yönleri, fırsatları ve tehditleri olmak üzere dört ana temada toplanacaktır.  Nicel araştırma yöntemleri ile toplanacak veriler ise frekans, ortalama ve mod değerlerine bağlı olarak yorumlanacaktır. Proje kapsamında yararlanılan ölçeklerin yapısal geçerlilikleri keşfedici faktör analizi değerleri, içsel güvenirlikleri ise alpha değerleri esas alınarak yorumlanacaktır. Araştırma bulgularının İzmir’in gastronomi turizmi gelişmişlik düzeyi ve potansiyelini holistik bir bakış açısıyla belirleyecek olması nedeniyle alanyazındaki bu boşluğu doldurması ve İzmir’in gastronomi turizmi rekabet gücünü artırmaya yönelik tespit ve önerilerde bulunması nedeniyle turizm işletme ve kamu yöneticilerine karar verme sürecinde katkı sağlaması beklenmektedir.