BÜTÜNLEŞİK AFET YÖNETİMDE DİSİPLİNLERARASI ve DİSİPLİNLER ÖTESİ ÇALIŞMA FELSEFESİ: FIRTINALAR İÇİN BİR YAKLAŞIM


Creative Commons License

KARAMAN Z. T. (Yürütücü), ÇAKIR Ö., BERGE M. A., Duran A., KOÇ E., EMEKLİ G., et al.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2020 - 2022

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Aralık 2020
  • Bitiş Tarihi: Ekim 2022

Proje Özeti

ÖZET

Tüm Dünya’da olduğu gibi meteorolojik karakterli doğal afetler, Türkiye’nin farklı bölgelerini değişik boyutlarda etkilemektedir. ‘Bütünleşik Afet Yönetiminde Disiplinlerarası ve Disiplinlerötesi Çalışma Felsefesi: Fırtınalar İçin Bir Yaklaşım’ konulu bu araştırmamız, alanında ilklerdendir. İklim değişikliklerinin yol açtığı fırtına olgusu ile ilgili Türkiye’de gözden kaçan idari konular var mıdır? Şiddetli rüzgârlar ve fırtınalar konusu Türkiye için kamu güvenliği açısından tehlike yaratan bir değişim yaratmakta mıdır? gibi temel sorgulamalar bu çalışmada temel yaklaşımdır. Bu çalışma sürecinde aşağıdaki tespitler yapılmıştır.

-Fırtına ve şiddetli rüzgârlar konusunda disiplinlerarası çalışma kararını ekip olarak verip, 17.02.2020 tarihinde hazırlıklarımızı tamamlayarak Dokuz Eylül Üniversitemizin Rektörlüğüne hitaben Dekanlık aracılığıyla “çok disiplinli güdümlü projeler” çağrısı üzerinden başvuru yapılmıştır. 2020 yılı başında, fırtına afeti ile ilgili olarak, kamu kurum ve kuruluşların gündeminde henüz konunun “stratejik önemseme” algısının yazılı yer almadığı ve stratejik dokümanlara girmediği belirlenmiştir.

-Bu tespite bağlı olarak, fırtına olgusunun toplumsal-kurumsal önemini değerlendirmek ve öncelikli bir kamu politikası haline getirmek için farkındalık yaratılması gerekliliği akademik sorumluluk olarak ortaya çıkmıştır.

-Fırtına olgusuna dayanan bu disiplinlerarası çalışması kurumsal işbirliği ile gerek doğrudan bireysel görüşlerin alınması, gerekse çalıştay organizasyonu ile katılımcı bir anlayışıyla eylem planlarının oluşturulmasına yönelik bir broşür oluşturulmuştur.  Kurumsal farkındalık çalışma sürecinde paydaşlar itibariyle sağlanabilmiştir.

Çalışmanın konusunu oluşturan fırtınaların giderek etkilerini yıkıcı şekilde artırması, ortaya çıkan can kayıpları ve maddi kayıplara yol açması bu konuda acilen kurumsal stratejilerin geliştirilmesi gerekliliğini göstermektedir. Fırtına afetine yönelik olarak; toplumun bilinçlendirilmesi, zamanında ve uygun şekilde olguya hazırlık yapma, yönetme ve kurumların yeniden yapılandırılması gibi konuları tartışılmıştır. Kamu yönetiminin afetlerde halka yönelik sorumluluğu ve halkın gerekli talimatlara uyması ve acilen yapılması gereken konular tespit edilerek, iyileştirici ve geliştirici yenilikçi öneriler yapılmıştır.

 

Anahtar Sözcükler: Fırtına, bütünleşik afet yönetimi, iklim değişikliği, disiplinlerarasılık, toplumsal farkındalık.

 

INTERDISCIPLINARY AND TRANSDISCIPLINARY WORKING PHILOSOPHY IN INTEGRATED DISASTER ADMINISTRATION: AN APPROACH FOR STORMS

 

ABSTRACT

Just like all around the world, natural disasters of meteorological nature affect different regions of Turkey on different levels. This study on "Interdisciplinary and Transdisciplinary Working Philosophy in Integrated Disaster Administration: An Approach for Storms" is one of the first in its subject area. The study is mainly focused on the basic inquiries entailing the following questions: Are there any overlooked administrative issues related to the storms caused by climate changes in Turkey? Do the issues of strong winds and intense storms create a change that poses a danger to public safety in Turkey? The study concluded the following points:

-Our team decided to work with an interdisciplinary approach on storms and strong winds. On 17 February 2020, we finished our preparations and through the Dean's office, we applied to the Rectorate of Dokuz Eylul University to be funded as a "inter-disciplinarity- driven project". In the beginning of 2020, we determined that the issue has not been "strategically highlighted" yet and it had no place in written strategic documents.

-Upon this determination, it is now our academic responsibility to evaluate the storms from a societal and institutional importance perspective and create awareness so that the issue becomes a prioritized topic of public policy.

-As a result of this interdisciplinary study on storms, we created a brochure on both gathering individual opinions through institutional cooperation and building a collective action plan with a participatory approach through a Workshop session. Thanks to the stakeholders of this study institutional awareness were established throughout the period of this project.

The fact that the storms' effects are ever-increasingly destructive causing loss of lives and financial losses shows that the issue needs to be urgently addressed by developing institutional strategies. This study discusses the issues of raising social awareness, timely and suitable preparation for storms, and restructuring the related institutions and their administration.  Based on the public responsibility of administration in cases of disasters, the study also entails innovative suggestions for improvement and development on how to make people follow the instructions and how to determine the urgency of the matter.

 

Keywords: Storm, integrated disaster administration, climate change, inter-disciplinarity, social awareness.