Kiraz, Beydağ ve Ödemiş İlçelerindeki Su Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi


Girgin H. (Yürütücü), Nayir M. B.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2023 - 2024

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Aralık 2023
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2024

Proje Özeti

Hızlı bir şekilde artmaya devam eden dünya nüfusuna paralel olarak insanların besin ihtiyacı da hızlı bir şekilde artmaktadır. Karadaki besin kaynakları, dünya nüfusunun besin ihtiyacını karşılama konusunda oldukça yetersiz kalmaktadır. Bu büyük problemin yanı sıra insanlar tarafından son yıllarda değiştirilen beslenme alışkanlıkları, yüksek kalorili besinlerin tüketilmesi, tüketilen bu besinlerin özellikle esansiyel yağ asitleri bakımından eksik/yetersiz olması ve düzensiz beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak gelişen çeşitli hastalıkların görülme sıklığı oldukça yükselmiş durumdadır. Karasal besin kaynaklarına alternatif olarak su ürünleri artan besin ihtiyacını sağlıklı ve dengeli bir şekilde karşılama konusunda oldukça yüksek bir potansiyele sahiptir. Bu nedenle de dengeli bir diyette oldukça önemli bir hayvansal protein, doymamış yağ asidi, vitamin ve mineral kaynağıdır.

Bu proje kapsamında İzmir ilinin kıyı şeridinden uzakta yer alan Kiraz, Beydağ ve Ödemiş ilçelerinde yaşayan bireylerin ekonomik, sosyal ve kültürel durumunun, su ürünleri tüketim alışkanlıklarının ve su ürünleri tüketimine bağlı olarak gelişen rahatsızlık düzeylerinin; tesadüfi örnekleme yoluyla seçilecek 18 yaş ve üzerindeki toplam 400 kadın ve erkek bireyde yüz yüze uygulanacak bir anket çalışması ile araştırılması, elde edilecek sonuçlar ışığında koruma/kontrol ve tanı/tedavi yöntemleri geliştirilmesi ve daha sonra yapılacak araştırmalar için önemli bir kaynak rolünü üstlenmesi hedeflenmektedir.

Bu proje ile birlikte, belirtilen bölgelerdeki bireylerin ekonomik, sosyal ve kültürel durumu, su ürünleri tüketim alışkanlıkları ve su ürünleri tüketimine bağlı olarak gelişen rahatsızlık düzeylerinin geniş bir kapsama alanı dahilinde ve çok yönlü (multifaktöriyel) incelenecek olup bu bağlamda bölgedeki ilk özgün çalışma olarak kayıt altına alınacaktır.

Yukarıda verilen bilgiler ışığında; dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızlı bir şekilde artmaya devam eden nüfusun besin ihtiyacını karşılamak için üç tarafı zengin su ürünleri ile dolu denizlerle çevrili ülkemizde su ürünleri hakkında bir farkındalık oluşturmak, taze ve doğru su ürünlerinin tüketimini teşvik etmek ve su ürünleri tüketimine bağlı gelişen rahatsızlıklardan korunma/kontrol yollarını araştırmak amaçlanmaktadır.