Girgin H. (Yürütücü), Nayir M. B.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2023 - 2024
Hızlı bir şekilde artmaya devam eden dünya
nüfusuna paralel olarak insanların besin ihtiyacı da hızlı bir şekilde
artmaktadır. Karadaki besin kaynakları, dünya nüfusunun besin ihtiyacını
karşılama konusunda oldukça yetersiz kalmaktadır. Bu büyük problemin yanı sıra
insanlar tarafından son yıllarda değiştirilen beslenme alışkanlıkları, yüksek
kalorili besinlerin tüketilmesi, tüketilen bu besinlerin özellikle esansiyel
yağ asitleri bakımından eksik/yetersiz olması ve düzensiz beslenme
alışkanlıklarına bağlı olarak gelişen çeşitli hastalıkların görülme sıklığı
oldukça yükselmiş durumdadır. Karasal besin kaynaklarına alternatif olarak
su ürünleri artan besin ihtiyacını sağlıklı ve dengeli bir şekilde karşılama
konusunda oldukça yüksek bir potansiyele sahiptir. Bu nedenle de dengeli bir
diyette oldukça önemli bir hayvansal protein, doymamış yağ asidi, vitamin ve
mineral kaynağıdır.
Bu proje kapsamında İzmir ilinin kıyı
şeridinden uzakta yer alan Kiraz, Beydağ ve Ödemiş ilçelerinde yaşayan
bireylerin ekonomik, sosyal ve kültürel durumunun, su ürünleri tüketim
alışkanlıklarının ve su ürünleri tüketimine bağlı olarak gelişen rahatsızlık
düzeylerinin; tesadüfi örnekleme yoluyla seçilecek 18 yaş ve üzerindeki toplam
400 kadın ve erkek bireyde yüz yüze uygulanacak bir anket çalışması ile
araştırılması, elde edilecek sonuçlar ışığında koruma/kontrol ve tanı/tedavi
yöntemleri geliştirilmesi ve daha sonra yapılacak araştırmalar için önemli bir
kaynak rolünü üstlenmesi hedeflenmektedir.
Bu proje ile birlikte, belirtilen
bölgelerdeki bireylerin ekonomik, sosyal ve kültürel durumu, su ürünleri
tüketim alışkanlıkları ve su ürünleri tüketimine bağlı olarak gelişen
rahatsızlık düzeylerinin geniş bir kapsama alanı dahilinde ve çok yönlü
(multifaktöriyel) incelenecek olup bu bağlamda bölgedeki ilk özgün çalışma
olarak kayıt altına alınacaktır.
Yukarıda verilen bilgiler ışığında;
dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızlı bir şekilde artmaya devam eden nüfusun
besin ihtiyacını karşılamak için üç tarafı zengin su ürünleri ile dolu
denizlerle çevrili ülkemizde su ürünleri hakkında bir farkındalık oluşturmak,
taze ve doğru su ürünlerinin tüketimini teşvik etmek ve su ürünleri tüketimine
bağlı gelişen rahatsızlıklardan korunma/kontrol yollarını araştırmak amaçlanmaktadır.