Derin Dondurucularda Gıda Güvenliğinin İyileştirilmesine Yönelik Faz Değişim Malzemesi Kullanımının Deneysel ve Sayısal İncelenmesi


Ezan M. A. (Yürütücü), Erek A., Alptekin E., Gülmez A.

TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2025

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Nisan 2023
  • Bitiş Tarihi: Mart 2025

Proje Özeti

Dondurulmuş gıdaların uzun süreler boyunca sağlıklı muhafaza edilmesi için soğuk zincir sürekliliğinin üretimden son kullanıcıya kadar temin edilmesi gerekmektedir. Özellikle elektrik arzının yükseldiği yaz aylarında yaşanan uzun dönemli elektrik kesintileri, dondurucular içerisindeki gıdaların saklama koşullarını etkilemektedir. Dondurucu iç ortam sıcaklığının yükselmesi saklanan gıdaların bozulmasına neden olmaktadır. Elektrik kesintilerine karşı gıda güvenliğini temin etmek amacıyla dondurucu hazneleri içerine FDM yerleştirilerek dondurucunun ısı depolama kapasitesinin artırılması ve böylece elektrik kesintisi gibi gıda güvenliğini bozucu değişimlere karşı dondurucunun ısıl ataletinin iyileştirilmesi amaçlanmaktadır. Proje çalışması deneysel ve sayısal iş paketlerinden oluşmaktadır. Deneysel iş paketi malzeme karakterizasyonu ve dondurucu performans deneylerini kapsamaktadır. Dondurucuda kullanılabilecek ticari FDMler tedarikçilerden temin edilerek uzun ısıl çevrimler boyunca erime/donma sıcaklıkları ve gizli ısı değerleri tespit edilecektir. Oluşturulacak sayısal modellerde kullanılmak üzere dondurucunun farklı yükleme koşulları ve ortam set sıcaklıklarında evaporatör kapasitesinin tespit edilmesi için kontrollü deneyler yürütülecektir. Sayısal modelleme iş paketinde 1.5 boyutlu, 2.5 boyutlu ve 3 boyutlu analizler gerçekleştirilecektir. Seçilen durumlara ait 3 boyutlu analizler yürütülerek deneysel olarak tasarıma esas alternatifler tespit edilecektir. Deneysel çalışmada farklı yükleme durumları ve elektrik kesintisi senaryoları için performans incelemeleri gerçekleştirilerek, alternatif tasarımlar enerji tüketimi, maliyet ve gıda güvenliği açısından değerlendirilecektir..