İşitsel Elektronik Cihazlarda Öznel Değerlendirmeler, İnsan Algısı ve Akustik Ölçümler Arasında Korelasyonu Sağlayarak Belirlenecek Ses Metrikleri Üzerinden Nesnel Ses Kalitesi Değerlendirmeleri”


İşlek Ç.(Yürütücü), Öziş F., Demiroğlu C., Karaoğlu E.

TÜBİTAK Projesi, 2017 - 2018

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Nisan 2017
  • Bitiş Tarihi: Nisan 2018

Proje Özeti

İşitsel Elektronik Cihazlarda Öznel Değerlendirmeler, İnsan Algısı ve Akustik Ölçümler Arasında Korelasyonu Sağlayarak Belirlenecek Ses Metrikleri Üzerinden Nesnel Ses Kalitesi Değerlendirmeleri

 

Özet: Bu proje Vestel'de ilk defa gerçekleştirilecek algısal ses kalitesinin öznel jüri testleri ve akustik ölçümler ile ilişkilendirilmesi vasıtasıyla insan algısının hesaba katılmış olduğu nesnel bir test ölçüm yaklaşımının tasarlanmasını hedeflemektedir. Vestel mevcut bilgi birikiminden de faydalanarak bu proje ile müşteri beklentilerini yepyeni bir yaklaşım ile ele alıp ürün geliştirme sürecindeki ses kalitesi iyileştirme aşamalarını daha pratik, daha ucuz ve daha hızlı bir şekilde tamamlamayacak ve müşteri memnuniyetini arttıracaktır. Ek olarak bu yaklaşım ile ses kalitesini etkileyen malzeme bileşen seçimleri daha etkin biçimde yapılacak, fiyat/performans oranı yüksek bileşenler ile ürün performansı artırılırken, maliyetlerinin azaltılmasına katkı sunulacaktır. Ayrıca bu proje ile birlikte Vestel'de ses kalitesi iyileştirme çalışmalarında bulunacak bir ekip oluşturulacaktır. Proje genel hatlarıyla fizibilite çalışmaları ile başlayacak, jüri test tasarımı ve uygulanması, ses metriklerinin belirlenmesi ve akustik testlerin tasarımı ve uygulanması, elde edilen sonuçlar arasında korelasyon kurularak nesnel bir test yönteminin oluşturulması ve bu yöntemin bir pilot projede ses kalitesi iyileştirilmesi faaliyetlerinde kullanılması ile birlikte tamamlanacaktır.

 

Projenin Amacı: Bu projede LCD TV ve benzeri tüketici elektroniği ürünlerinde ses kalitesi ölçümlerinde öznel test yöntemlerinin yerini alabilecek, insan algısının ve müşteri beklentilerinin hesaba katılacağı yüzde yüz nesnel test yöntemleri üzerine araştırmalarda bulunup yeni bir akustik ses kalitesi değerlendirme modelinin ortaya koyulması, bu konuda bilgi birikimi sağlanması amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda mevcut akustik test laboratuvarının gerekli testler için uygun hale getirilmesi, akustik testlerde görev alacak teknik test ekibinin oluşturulması ve üniversitelerden danışmanlık alınıp şirket içi eğitim programları düzenlenmesi projenin diğer hedefleri arasındadır. Böylece üniversite-sanayi işbirliği kapsamında projemizin araştırma ve çalışmaları üzerine akademik anlamda katkı sağlanacaktır. Geliştirilecek yeni ses değerlendirme ve test modeli ile farklı mekanik ve donanıma sahip Vestel LCD TV modellerinin ses kalitesinin birbirine yakın (standartlaştırma) ve müşteri beklentisine uygun olacaktır.

 

Ar-Ge Sürecinde Kullanılacak Yöntemler: Proje, başvuru sürecinin tamamlanmasının ardından kapsamlı bir fizibilite çalışmasıyla birlikte başlayacaktır. Bu süreçte projenin ilerleyen kısımlarıyla alakalı kapsamlı bir planlama da yapılacaktır. Öncelikli olarak hangi elektriksel ve akustik testlerin yapılması gerektiği araştırılacak ve bu testleri yapabilmek için uygun test cihazları belirlenecektir. Sonrasında jüri testlerinde değerlendirme kriteri olarak kullanılacak metrikler araştırılacaktır. Son olarak da nesnel ve öznel test metrikleri arasındaki korelasyon incelenecektir. Bu çalışmalar sonunda ekipman vb. yatırımlar yapılmadan önce projenin yapılabilirliğinden emin olmak için mevcut imkanlarla deneme testleri yapılıp kapsamlı bir fizibilite raporu hazırlanacaktır.

 

Fizibilite raporunun olumlu olmasıyla birlikte projeye başlanmış olunacaktır. Jüri testleri ilk olarak müzik eğitimi almış tecrübeli bir ekip tarafından gerçekleştirilecektir, daha sonra Vestel içinde oluşturulacak jüri test ekibine gerekli eğitimler verilecektir, bu eğitimler konuyla alakalı çalışmaları olan tecrübeli bir danışman eşliğinde sürdürülecektir. Jüri testleri ve akustik testler Vestel Performans Grubu içinde bulunan akustik test odasında gerçekleştirilecektir. Bu testlere başlanmadan önce bazı tadilat çalışmaları ile odanın arka plan gürültüsü düşürülecektir. Jüri testleri için test talimatı oluşturulduktan sonra referans ürünler belirlenen test içerikleri ile jüri ekibi tarafından değerlendirilip her bir ürün için rapor hazırlanacaktır.

 

Elektriksel ve akustik test sürecinde referans ürünlerin performans testleri gerçekleştirilecektir. Elektriksel testler Audio Precision APx525 cihazı ile yapılacaktır. Bu test cihazı ile üründe kullanılan audio amplifikatörünün performansı test edilmiş olacaktır. Akustik testler için gerekli B&K Pulse Analyzer ses kalitesi yazılımı ve ilgili opsiyonlar kullanılacaktır. PULSE Analyzer yazılımı bu projeyle birlikte oluşturulan yeni test yöntemine en uygun yazılım programı olarak görülmektedir. Referans ürünler ile yapılan testler sonucunda elde edilen çıktılar MATLAB programında analiz edilip jüri değerlendirmesinin elektriksel ve akustik karşılığı tespit edilecektir, böylelikle öznel olan jüri test sonuçlarının nesnel olan elektriksel ve akustik test sonuçlarıyla arasındaki korelasyon net bir şekilde tespit edilmiş olacaktır.

 

Referans ürünlerle yapılan testler sonucunda oluşturulan yeni test modeli ilk olarak yeni bir TV projemizde test edilecektir. Fabrika çıkışı ayarlar ile test edilen ürün için test raporu hazırlandıktan sonra tasarım grubu tarafından iyileştirme çalışmalarına başlanacak ve iteratif yöntemlerle tamamlanacaktır.