CERRAHİ OPERASYONLARDA KULLANILAN TEKSTİL ESASLI ABSORBAN SİSTEMLERİN TASARIMI


Sarıışık A. M. (Yürütücü), Türkoğlu G. C., Ziylan A., Karavana S. Y., Erdoğan Ü. H., Önder T.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2019 - 2022

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ocak 2019
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2022

Proje Özeti

Bu çalışmada, cerrahi pansuman olarak kullanılmak üzere selülozik esaslı dokusuz yüzey ile güçlendirilmiş yumuşak hidrojel tabakalar üretilmiştir. İki tip polimerden (karboksimetil kitosan ve polietilen glikol) oluşan hidrojel çözeltisi, farklı polimer/çapraz bağlayıcı oranında polietilen glikol diglisidil eter kullanılarak kimyasal olarak çapraz bağlanmıştır. Optimum hidrojel formülasyonu, hidrojellerin doku profil analizi (TPA) ve reometre ile belirlenen mekanik özelliklerine göre belirlenmiştir.

 

Projede aynı zamanda hidrojellerin içerisine katkılanmak için tekstil esaslı absorban maddeler geliştirilmiştir. Absorban madde olarak tekstil lif atıklarından kimyasal ve mekanik yöntemler birlikte kullanılarak mikro ve nano boyutlu selüloz elde edilmiştir. Hidrojel yapılarını içerisinde geniş yüzey alanına sahip nano/mikro boyutlu selülozik liflerin kullanımı ile yapısal stabilite geliştirilmesi, sıvı emme kapasitesinin arttırılması ve bitkisel lif atıklarının selülozun geri kazanımı ve nano/mikro boyutlu selüloz üretimi ile tekrar üretim sürecine katılarak sürdürülebilirliğin sağlanması amaçlanmıştır. Elde edilen mikro ve nano boyutlu selülozlar çeşitli karakterizasyon yöntemleri (TGA, DSC, FT-IR, SEM, AFM, partikül büyüklüğü ve XRD) ile incelenmiştir.

 

Seçilen hidrojel formülasyon selülozik esaslı dokusuz yüzeylere döküm yöntemine göre aktarılmış ve ardından dondurularak kurutulmuştur. Optimum mikro ve nano boyutlu selülozik malzeme, hidrojellerin tekstil yüzeyine aktarılmasından önce yapı içerisine belirlenen oranlarda eklenmiştir. Oluşturulan hidrojellerin fiziksel özellikleri (metrekare ağırlığı, kalınlık), bağ yapıları (FT-IR), dinamik sıvı taşıma kapasitesi, morfolojisi (SEM) ve yayılma özellikleri (TPA) incelenmiştir. En iyi özellikleri gösteren tekstil esaslı hidrojel formülasyonlarına, dinamik mekanik analiz (DMA), Staphylococcus aureus ve Echerichia coli bakterilerine karşı antibakteriyel etkinlik testi ve fare embriyonik fibroblast hücre hattı ve insan embriyonik böbrek epitel hücre hattına karşı in vitro sitotoksisite testleri uygulamıştır.