Maternal Hipotroidi Hastalarının Plasenta Dokusunda Regülatör T Hücreleri ve Eksozomların İncelenmesi


Demir Yüksel Ş. (Yürütücü), Bağrıyanık H. A., Çağlıyan E., Bilicen E., Erdal Bağrıyanık Ş. E.

TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2024

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Ekim 2023
  • Bitiş Tarihi: Mayıs 2024

Proje Özeti

Maternal hipotiroidi, gebelik sırasında tiroid hormon yetersizliği olarak tanımlanır ve popülasyonun % 4' ünü etkiler. Gebelikte tiroid hormon eksikliği anne ve fetüs sağlığını etkilemektedir. Trioid hormonu, fetüsün sağlıklı gelişimi ve nörogelişimi üzerinde oldukça etkilidir ve eksikliğinin nörolojik gelişim problemlerine yol açtığı iyi bilinmektedir. Bununla birlikte bu hormonların fetüse ulaşması plasenta aracılığı ile olmaktadır ve tiroid hormonları gebelik boyunca plasenta dokusu üzerinde etkilir. Plasenta hücrelerinin proliferasyonunda, farklanmasında önemli rol oynamaktadır ve eksikliğinin plasentadaki anti-inflamatuar ortamı bozduğu gösterilmiştir. Anti-inflamatuar ortamın bozulması, maternal-fetal immün tolerasın bozulmasına neden olarak erken doğum, düşükler, preeklampsi gibi birçok gebelik patolojisine yol açarak anne ve fetüs sağlığını olumsuz etkilemektedir. Maternal-immün tolerans, yarı allojenik fetüsün maternal doku tarafından kabülü için zorunludur. Bu toleransın sağlanması ve sürdürülmesi için Regülatör T hücrelerinin (Treg) aracılık ettiği aktif bir anne bağışıklık toleransı durumu esastır.

 

Treg hücreleri, aşırı immün yanıtın baskılayarak dengelenmesi ve oto-immünitenin kontrolünün sağlanmasında görevli T hücrelerinin bir alt grubudur. Birçok gebelik patolojisi durumunda Treg hücre popülasyonunun azaldığı gösterilmiştir. Eksozomların ise salınımının patolojik koşullarda arttığı bilinmektedir. Bununla birlikte eksozomların Treg hücrelerinin proliferasyonu ve farklanması üzerinde etkili olduğu gösterilmiştir.

 

Fakat maternal hipotroidinin, plasentada bulunan Treg ve eksozom salınımı üzerine etkileri bilinmemektedir. Yapacağımız bu çalışmada maternal hipotroidinin plasenta dokusunda bulunan, Treg hücreleri ve eksozomların oranı üzerine etkilerini araştırmayı amaçlamaktayız. Bu amaçla, toplanan plasenta dokularında Treg hücreleri ve eksozomlar immunohistokimya ile işaretlenerek, kontrol grupları ile karşılaştırılacak ve kantitatif analiz için ise ELISA yöntemi kullanılarak sonuçların immünohistokimya ile uyumu değerlendirilecektir.

Böylece maternal hipotrodinin, plasenta üzerinde immünolojik değişikliklere neden olup olmadığı izlenerek maternal-fetal immün toleransa katkısı araştırılacaktır.