Koralay O. E. (Yürütücü), Erkül F., Candan O., Uzel B.
TÜBİTAK Projesi, 2018 - 2022
Menderes Masifi ve Alanya Masifi’nin (Sugözü napı) ortak noktasını Prekambriyen yaşlı temel içerisinde gözlenen benzer yaşlı bazik magmatik aktivitelerin varlığı oluşturmaktadır. Zirkonlardan yapılan U-Pb yaşlandırmalarda Menderes Masifi’indeki amfibolit ve Alanya Masifi’ndeki eklojitlerin ilksel kayalarının kristalizasyon yaşları sırasıyla 627-604 my ve 630-615 my vermektedir. Bunların içerisinde bulundukları çevre kayaları oluşturan şistlerin ilksel sedimentlerinin çökelme yaşları da yine benzer şekilde sırasıyla 630-616 my ve 640-615 my’dır. Menderes Masifi Bozdağ ünitesinde ayrıca 632-630 my yaşlı meta-aplit ve 616 ve 612 my yaşlı metatüfler şistler içerisinde saptanmıştır.
Bozdağ Ünitesi’ndeki amfibolitlerin bazaltik (gabro), Alanya eklojitlerinin ise subalkali bazalt - alkali bazalt karakterinde bazalt ve bazaltik andezit-andezit bileşiminde kayaçlardan türedikleri görülmektedir. İlksel εNd değerleri Bozdağ amfibolitlerinde yüksek (-1.8 ile 6.6 arası) değerleri önemsiz miktarda kabuksal asimilasyona işaret etmekte ve genç manto eriyiklerinden türetildiğini göstermektedir. Alanya eklojitlerinde düşük (-8.1 ile 0.9 arası) ilksel εNd değerleri ise eklojitlerin ilksel kayalarını oluşturan magmaların önemli miktarda kabuksal katkı içerdiklerini göstermektedir. Alanya Masifi (Sugözü napı) ve Bozdağ ünitesindeki bazik magmatizmaların kimyasal bileşimleri, sırasıyla magmatik yay ve yay ardı ortamlarını işaret etmektedir.
Geç Neoproterozoyik – erken Paleozoyik’te Gondwana süper kıtasının final bütünleşme süreci ve Anadolu’nun bu dönemdeki paleocoğrafik konumu göz önüne alındığında, Sugözü napı ve Bozdağ Ünitesi’ndeki yitimle bağlantılı bu magmatizmalar Mozambik Okyanusu’nun bir kolunun kapanma süreciyle ilişkilendirilebilir.