KÜÇÜK AİLE ÇİFTÇİLERİNİN E-TİCARETE UYGUNLUĞUNUN ARAŞTIRILMASINDA AMPİRİK BİR ÇALIŞMA: TORBALI ÖRNEĞİ


CANDAN DEMİRKOL E. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, BAP Araştırma Projesi, 2021 - 2023

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Destek Programı: BAP Araştırma Projesi
  • Başlama Tarihi: Eylül 2021
  • Bitiş Tarihi: Mart 2023

Proje Özeti

Gıda üretiminin temeli olan tarım, insanlığın yaşamını devam ettirmesi açısından hayati öneme sahiptir. Pandemi ile birlikte, tarım ve gıda konusunun önemi bir kez daha anlaşılmıştır. Sürdürülebilir gıda güvenliğinin sağlanması ülkeler açısından en önemli sorunlardan birisi haline gelmiştir. Araştırma genelde tarım ve e-ticaret ve tarım ve e-ticaret literatürü ve uygulamalarını, özelde ise Torbalı’da yaşanan tarımsal dönüşümü ve bu dönüşümün ülkemizdeki yansımalarını veri temelli bulgularla ortaya koymayı amaçlamıştır. Ayrıca elde edilen bulgular ışığında gelecekte tarım konusunda öngörülerde bulunarak politika önerileri de geliştirilmiştir. Araştırmanın ana vurgusu, küçük aile çiftçilerinin karşılaştığı güçlükleri tespit etmek ve tarım ürünlerinin pazarlanmasında e- ticaretin üreticiden direkt tüketiciye ulaştırabilecek alternatif bir kanal olup olmadığının araştırılmasıdır. Bu amaçla, İzmir-Torbalı civarında üretim yapan küçük ölçekli tarım üreticilerinin e-ticarete uygunluğu ve eğilimleri gözlemlenmiş, çiftçilerin e-ticaret ile pazarlama yöntemine hazır bulunuşlukları incelenmiştir. Gerek ülkemizde gerekse uluslararası boyutta tarım alanında e-ticaretle ilgili pek çok çalışmanın olduğunu, pandemi döneminde ise gıda ve tarımsal üretimin artan önemi nedeniyle bu araştırmaların da giderek arttığını söylemek mümkündür. Bu çalışma tarım ve gıda politikalarının küçük üreticiyi nasıl etkilediğini araştırmayı amaçlamıştır. Torbalı`da üretim yapan küçük ölçekli aile çiftçilerinin bu yeni durum karşısında tutumlarını anlamak çalışmanın temel amacı olmuştur. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış ve Torbalının 11 köyünde 27 üretici ile `derinlemesine mülakat` görüşmesiyle elde edilen veriler karşılaştırılarak analiz edilmiştir. Pandemiden en çok sebze ve süt üreticilerinin etkilendiği, ancak asıl sorunun tarımdaki yapısal nedenler olduğu bulgularına ulaşılmıştır.