Nükleer Kaza ve Ataklarda Bütünleşik Kriz Yönetimi


Karaman Z. T., Ekşi A.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2011 - 2013

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ağustos 2011
  • Bitiş Tarihi: Ağustos 2013

Proje Özeti

Nükleer enerji yatırımına başlayan ülkelerin, nükleer risklere karşı kriz yönetimlerini oluşturmaları gerekmektedir. Nükleer tesislerin oluşturduğu riskler, her ülke ve bölge için farklı olabilmektedir. Bununla birlikte nükleer krizlerin yönetimi de her ülke için farklı özellikler taşımaktadır. Kriz yönetimi, kamu yönetiminde idarenin farklı kademelerine ve farklı uzmanlık alanlarına sorumluluklar getirmektedir. Bu nedenle, nükleer kriz yönetiminin programlanmasında uluslararası yaklaşım, bütünleşik çalışmalara odaklanmaktadır.

Türkiye, nükleer enerji ile ilgili önümüzdeki on yıl içerisinde üretime geçmeyi planlamaktadır. Türkiye, nükleer enerji tesislerinin planlandığı bölgelerde dâhil olmak üzere, doğal afetler yönünden önemli riskler taşımaktadır. Türkiye hem ayrılıkçı hem de uluslararası terörizmle mücadele eden bir ülkedir. Bununla birlikte Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgede siyasi-ekonomik istikrarsızlıklar her geçen gün derinleşmekte, bölgedeki ülkelerin nükleer güç edinme arzuları daha ciddi tartışılmaktadır. Önümüzdeki yıllar Türkiye’de nükleer riskin daha çok tartışıldığı yıllar olacaktır.

Türkiye’de son yıllarda afet ve acil durum yönetimi alanında yürütülen kriz yönetimi yeniden yapılanma çalışmalarında, kurumsal yapılanmada ve düzenleyici faaliyetlerde çok önemli adımlar atılmıştır. Ancak çalışmaların, Dünyada ki gelişmelere paralel olarak “nükleer kriz yönetimi” özelinde de değerlendirilmesi, sorun alanlarının tespit edilmesi ve bu sorun alanlarına yönelik stratejilerin geliştirilmesi gerekmektedir.

 

TARİH : 17 Haziran 2013

SAAT  : 13.30

YER    :  DEÜ REKTÖRLÜĞÜ DESEM BORDO SALON

     Cumhuriyet Bulvarı No:144  Alsancak / İZMİR

 

TOPLANTI KATILIMLARI HERKESE AÇIKTIR

 
Tezimizin amacı, “Nükleer kaza ve saldırılarda bütünleşik kriz yönetimi” konusunda ülkemizde yapılan çalışmalar konusunda kamuoyunda ve ilgi gruplarında farkındalık yaratmak, sorun alanlarına yönelik geliştirilecek olan gelecek senaryolarına yol göstermektir