DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİNDE KAMUSAL ALAN HEYKEL VE DUVAR RESMİ UYGULAMALARI


Atıl A., KAÇTI S., KORUR A. F., ÇÖVENOĞLU F.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2023

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ağustos 2021
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2023

Proje Özeti

Üniversiteler eğitim ve bilimsel araştırmalar yoluyla insanlığın ekonomik, kültürel ve sosyal zenginliğini artırmayı” hedefler. Dünyadaki örnekleri incelendiğinde, kampüs alanlarının tasarlanması, plastik öğelerle donatılması, kültürel ve sosyal zenginliğin arttırılması, bilim ve sanatın üretim merkezi konumundaki üniversitenin ve mensuplarının kurumsal kimlik ve aidiyet duygusunun gelişmesi açısından önemlidir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü, 9 fakülte 4 enstitü, konservatuvar, kütüphane, depark, yemekhane, mediko, matbaa, ilkokul, teknik atölyeler, misafirhane birimlerinden oluşan demografik yapısı ile birçok birimin bir arada faaliyet gösterdiği, gelişmesi devam eden bir ortamdır. Dış paydaşlarla sürekli etkileşim içerisinde bulunduğumuz bu ortamda çevre düzenlemesi yapılırken sanatsal ve plastik öğelerin henüz yer almayışı büyük bir eksikliktir. Hayatın önemli bir dönemini kapsayan üniversite eğitimi süresince öğrencilerin kampüs yaşamı içinde, çağdaş plastik öğelerle karşılaşması, bilimin ayrılmaz bir parçası olan yaratıcı ve soyut düşünceyi geliştirme noktasında da önemli bir eksikliği giderecektir. Kültürel ve sanatsal ortamın arttırılmasıyla, Tınaztepe yerleşkesine canlılık, dinamizm ve hareketlilik kazandırılacak, kampüs yaşayanlarının yeni fikirleri, girişimleri ve iletişimlerinin güçleneceği buluşma noktaları yaratılacaktır.

Dokuz Eylül Üniversitesi özelinde yapılacak heykel ve duvar resmi uygulamaları, çağdaş örnekler göz önünde bulundurularak, ülkemizdeki diğer üniversitelere de örnek olacak şekilde yeni bir vizyon kazandırmayı hedeflemektedir. 

Proje kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüs alanı içinde kamusal alan heykelleri ve binaların dış cephelerinde resim uygulamaları yapılarak kampüs alanının plastik, sanatsal öğelerle donatılması, bu yolla uluslararası düzeyde, çağdaş, örnek bir model oluşturulması amaçlanmaktadır.