Miselyum ve mikrobiyal selüloz tabanlı, doğada tamamen çözünebilir ve çevre dostu biyokompozit biyohammadde geliştirilmesi


Kale İ., Kırdök O.(Yürütücü), Çetintaş B., Kıvrak O.

TÜBİTAK Projesi, 2022 - 2023

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Haziran 2022
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2023

Proje Özeti

İş fikri kapsamında, mantar miselyumu ve mikrobiyal selüloz birleşiminden biyokompozit geliştirilecektir. Bu biyokompozit hammadde ölçeğinde üretilecek olup, koruyucu ekipman üreten ilgili firmalara pazarlaması gerçekleştirilecektir.

Çalışmanın sonucunda, hammadde olarak satılacak biyokompozitin ilk etapta koruyucu ekipmanlara uygulanması hedeflenmektedir. Koruyucu ekipmanlar en ufak hasar alması halinde değiştirilmeli ve kullanılan hasarlı ürünün atılması gerekmektedir. Bu durum göz ardı edilen ciddi bir çevre kirliliği konusudur. İş fikri kapsamında geliştirilen biyokompozitin uygulanacağı bu ekipmanlar daha yüksek dayanımlar ile kullanıcıya fayda sağlarken, aynı zamanda atık pozisyonuna geldiğinde çevreye zarar vermeyecek, aksine yarar sağlayacaktır. Bu doğrultuda kısa vadede günümüz ekonomisine yeni bir üretim alanı ve iş kolu eklemesi açısından hem yeni istihdam ve üretim olanaklarına yol açabilecek hem de geleceğimize daha yaşanabilir bir çevre bırakma konusunda önemli bir adım olacaktır.

Üretilecek olan biyokompozitler henüz endüstriyelleşmekte olan yeni bir alandır. Ulusal ölçekte henüz endüstriyel miselyum ve mikrobiyal selüloz üretimi bulunmamaktadır. Dünya genelinde çeşitli miselyum malzeme geliştiricileri bulunmakla birlikte, iş fikri kapsamında geliştirilen ürün, çevre koşullarına karşı dayanıksızlık ve homojen olmayan mekanik dayanımlar gibi sorunlara çözüm üretmeyi amaçlayan güçlendirilmiş bir kompozit hammaddeyi oluşturmaktadır. Bunlara ek olarak; Yurtdışında yeşil teknolojilere ve çevre dostu doğada çözünebilir hammaddeler ile üretimlere olan talep her geçen gün artmaktadır. Eş zamanlı olarak ülkelerin sağladığı vergi indirimleri gibi teşvikler ürünlerimizin ihracat potansiyeline katkı sağlamaktadır.

Üretilecek hammaddenin üretim tekniği, içeriği ve teknik detayları girişimci Onur Kırdök ve ekip üyeleri tarafından geliştirilmiş olup patent başvuru süreci devam etmektedir. Patent başvuruları ile şirket oluşumu eş zamanlı olarak ilerleyecektir. Üretilecek ürün grubu doğrusal ekonominin atık üreten sistemi yerine döngüsel ve de dönüşümsel ekonominin onarıcı özellikleri ile yaşam odaklı olarak bugün ve de geleceğe hizmet etmektedir.