Psoriasislilerde Kanda Metilasyon ve Sitokin Düzeylerinin Belirlenmesi


Özbağçıvan Ö., Açıkgöz B., Muayad Saıd H.(Yürütücü), Aktan Ş.

TÜBİTAK Projesi, 2016 - 2017

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Haziran 2016
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2017

Proje Özeti

Psoriasis, deride kırmızı ve sedefi renkte kabukların bulunmasıyla karakterize, immün sistem temelli kronik bir hastalıktır. Ömür boyu süren bir hastalık olan psoriasisin kesin tedavisinin bulunmaması nedeniyle hastaların yaşam kalitesi kötü etkilenmektedir.

Regülatör T (Treg) hücreler, efektör T hücrelerin etkinliklerini baskılama görevi olan bir T hücre alt grubudur. Bu hücreler, Treg hücre işlevi için en önemli düzenleyici transkripsiyon faktörü olan FOXP3’ü (forkhead box protein 3) yüksek düzeyde eksprese ederler. FOXP3 ekspresyonu eksikliğinde Treg hücre kaynaklı baskılamanın kalktığı yapılan çalışmalar ile gösterilmiştir. Esas olarak gen baskılamada görevli FOXP3, genomda Treg hücreye özgü hipometile bölgelerde gen aktivasyonunu sağlamaktadır. FOXP3 gen bölgesinde CpG’ce zengin ve korunmuş intronik bölgeler olan ‘Treg-specific demethylated region’ (TSDR) bulunmaktadır. FOXP3 ekspresyonunun kararlılığı, TSDR metilasyonu ile ilişkilidir. TSDR hipometilasyonu, Treg hücre soy özellikleri için önemlidir. Bu bölgenin hipometilasyonu ile transkripsiyon faktörlerinin tanıma ve bağlanması sağlanır ve bu sayede FOXP3 transkripsiyonunda artış olur. Epigenetik çalışmalar, Treg hücrelerdeki metilasyonun, otoimmün hastalıkların ve psoriasisin patogenezinde rolü olduğunu göstermektedir. FOXP3 TSDR metilasyon düzeylerinin psoriasis alt tipleri, Psoriasis Alan ve Şiddet İndeksi (PAŞİ) skoru ve kullanılan farklı tedavilerle ilişkisine ait bir literatür bilgisi bulunmamaktadır. FOXP3 promoter bölgesinde CpG’ce zengin alanların varlığı gösterilmiştir. Bu alanların metilasyon düzeyleri de gen aktivitesinin düzenlenmesini etkileyecektir.

Psoriasis patogenezinde etkili, inflamatuvar özellikteki interlökin 17 (IL-17) ve 23’ün hastalık varlığında ve şiddetine bağlı olarak arttığı bilinmektedir. Bu sitokinleri artırdığı düşünülen IL-36’nın psoriatik deri lezyonlarında bulunduğu gösterilmiştir. IL-35, Treg aktivasyonunun düzenlenmesini sağlayarak otoimmün hastalıkların tedavisi için potansiyel yeni bir hedef olarak gösterilmektedir. IL-35’in, psoriasislilerde kanda bulunma düzeyi ile ilgili bir literatür bilgisi bulunmamaktadır. Anti-inflamatuvar bir sitokin olan IL-10 ile IL-35’in plazmada bulunma miktarı kıyaslanarak psoriasis ve Treg ilişkisinin araştırılması yararlı olacaktır.

Çalışmamızın amacı, psoriasisli hastalarda periferik kan örneklerindeki FOXP3 geninin seçilmiş bölgelerdeki metilasyon düzeylerinin, seçilmiş sitokinlerin miktarlarıyla karşılaştırarak hastalık patogenezine olası etkisinin değerlendirilmesi ve potansiyel klinik belirteçler olarak incelenmesidir.

Çalışmada kullanılacak kan örnekleri, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Polikliniği’ne başvuran psoriasisli hastalar ve sağlıklı kontrol grubundan elde edilecektir. Hastaların tanı, tedavi ve izlemi dermatologlar tarafından gerçekleştirilecektir.  FOXP3 TSDR, proksimal ve distal promoter bölgelerinin metilasyon düzeylerinin incelenebilmesi için tam kandan DNA izolasyonunun ardından bisülfit modifikasyonu uygulanacak ve bu örnekler HRM-PCR ile analiz edilecektir. Metilasyonun ekspresyon düzeyine etkisinin gösterilebilmesi için tam kandan RNA izolasyonunu takiben RT-PCR yöntemi ile cDNA sentezi gerçekleştirilecek ve Real-Time PCR ile bu örneklerin ekspresyon düzeyleri analiz edilecektir. IL-10, 17, 23, 35 ve 36’nın kandaki düzeyleri, tam kandan elde edilecek plazma örneklerine ELISA yöntemi uygulanarak bulunacaktır.

Yapılacak olan çalışma ile FOXP3 geninin TSDR, proksimal ve distal promoter bölgelerindeki metilasyonun, PAŞİ skoru, hastalığın farklı klinik alt tipleri (kronik plak psoriasis, palmoplantar lokalize psoriasis, palmoplantar püstüler psoriasis, generalize püstüler psoriasis ve eritrodermik psoriasis) ve kullanılan farklı tedavi türleri (topikal: kortikosteroid (klobetazol propiyonat), dbUVB, asitretin, siklosporin, adalimumab) ile ilişkisi araştırılacaktır. Klinik olarak hastalığın seyrinde ve tedavi sürecinde kullanılabilir bir belirteç olarak FOXP3 TSDR metilasyonu incelenecektir.  Heterojen ve spesifik psoriasis alt gruplarına yönelik literatür eksikliğinin giderilmesi hedeflenmektedir.

IL-35 ve 36’nın psoriasislilerde kandaki sitokin düzeyleri ile ilgili literatür bilgisi bulunmamaktadır. Planlanan çalışmada literatüre katkı olarak bu iki sitokinin plazma düzeyleri ölçülerek, psoriasis alt türleri, PAŞİ skorları ve psoriasiste kullanılan farklı tedavi türlerine göre yorumlanacaktır. IL-17 ve 23’ü referans alarak IL-36 değerlerinin karşılaştırılması, hastalığın patogenezinin aydınlatılmasına katkı sağlayacaktır. IL-35’in kandaki düzeyi ve psoriasis ile ilişkisi hakkında bilgi edinilecektir. Elde edilecek olan sonuçlara bağlı olarak IL-35 ve IL-36’nın psoriasis ile ilişkili yeni belirteçler olarak kullanılıp kullanılamayacağı değerlendirilecektir.Çalışmamızın sonunda metilasyon ve sitokin değerleri yorumlanarak, psoriasis ve Treg ilişkisi geniş ve kapsamlı bir şekilde incelenmiş olacak ve bu yönüyle çalışmamız literatürde benzeri olmayan bir çalışma olacaktır. Çalışmamızın, konu ile ilgili olarak geliştirilecek belirteçlere katkı sağlayacağını ve edinilen yeni bilgiler sayesinde yeni çalışmalara yön vereceğini düşünmekteyiz.