NARLIDERE BELEDİYESİ TOPLU KONUT ALANI (NARBEL) HEYELAN ETÜD RAPORU


Creative Commons License

Akçığ Z. (Yürütücü), Pınar Ö. R., Koca M. Y., Akgün M., Yılmaz H. R., Özden G., et al.

Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje, 2005 - 2005

  • Proje Türü: Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje
  • Başlama Tarihi: Temmuz 2005
  • Bitiş Tarihi: Temmuz 2005

Proje Özeti

Bu jeolojik, jeofizik ve jeoteknik değerlendirme raporunun amacı, İzmir İli, Narlıdere İlçesi-Narbel Toplu Konut alanında meydana gelen heyelanların oluş nedenlerini, mekanizmalarını, statik ve dinamik koşullarda gerek heyelanlı sahaların gerekse de günümüzde denge durumunda bulunan şevlerin stabilite açısından uzun ve kısa dönemli değerlendirmesini yapmaktır.

 

1/1000 ölçekli L18A-11-A-3-A ve L18A-11-A-3D halihazır paftaları üzerinde yeralan ve yaklaşık 100000 m2 lik bir alanı kaplayan Narbel sahası “sarp topoğrafyaya” sahip olup, günümüzde kademeli bir yapı sunmaktadır. Narbel toplu konut alanı, kademeli bir topoğrafyada iki sıra halinde ve ayrı kotlarda yeralan basamaklarda konumlandırılmış 8-10 katlı apartman bloklarından oluşmaktadır.

 

Öngörülen alanda Jeofizik (elektrik, sismik ve jeoradar), Mühendislik Jeolojisi ve Jeoteknik çalışmalar yapılmıştır. İnceleme alanında 1/1000 ölçekli mühendislik jeolojisi haritası yapılarak mevcut birimlerin sınırları belirlenmiştir. Derinliği 15-30 metre arasında değişen ve toplam derinliği 165 metreye ulaşan 7 noktada karotlu zemin sondaj çalışmaları yapılmıştır. Sondajlar inceleme alanında mevcut iki büyük heyelan sahasında yoğunlaştırılmıştır.

1)      T80 su deposu heyelan sahası

2)      Hasan İçyer İlköğretim Okulu heyelan sahası

Sondajlardan elde edilen karot örnekleri üzerinde zemin ve kayaların mühendislik özellikleri belirlenmiştir. Dört değişik zeminde kesme deneyleri yapılmış (UU) ve en düşük mukavemet parametreleri bitümlü şeyllerden elde edilmiştir.

 

Yeraltı su seviyesinin tüm sondajlarda –8,0 m. ve/veya yüzeye daha yakın konumda oldukları ölçülmüştür. Kayma derinlikleri T80’de 32 m. ve Hasan İçyer’de 23 m. olduğu gözönüne alındığında, bitümlü şeyllerin suya doygun şartlarda oldukları anlaşılmıştır. Bitümlü şeyllerin sert zemin-zayıf kaya sınırında bulunan fakat, suya doygun şartlarda yumuşak ve düşük mukavemet değerlerine sahip bir malzeme özelliği sundukları belirlenmiştir. Islak bitümlü şeyller üzerinde yapılan kesme direnci deneylerinde Æ = 16° ve  c = 25 kPa olarak bulgulanmıştır. Heyelan sahalarında kaymaların düşük mukavemet değerlerine sahip bitümlü şeyller tarafından kontrol edildiği belirlenmiştir.