Uygulama Mutfaklarında Atık Yönetimi Çalıştayı


Akgündüz Y. (Yürütücü)

TÜBİTAK Projesi, 2022 - 2022

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Ekim 2022
  • Bitiş Tarihi: Ekim 2022

Proje Özeti

Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü öğrencileri geleceğin şefleri olarak kabul edilmekte ve bu doğrultuda kendilerine mutfak becerileri kazandırılmaya yönelik öğretim programları uygulanmaktadır. Bu öğretim programlarında, uygulama mutfaklarında verilen eğitimler önemli bir yere sahiptir. Bu eğitimlerde kullanılan malzemelerin atıklarının azaltılması, geri dönüşümü ve bertaraf edilmesi; su, elektrik ve insan gücü gibi kaynakların daha verimli kullanılması önemli hale gelmektedir. Mutfak eğitimlerinde kazanılan tutum ve davranışların, öğrencilerin stajlarında ve mezuniyet sonrasındaki iş hayatlarında da devam ettiği dikkate alındığında, uygulama mutfaklarındaki atık yönetimi farkındalığının oluşması daha da önemli hale gelmektedir. Bu nedenle hem mutfak atıklarına ilişkin farkındalık hem de “atık yönetimi” becerisi gastronomi ve mutfak sanatları bölümü öğrencilerine kazandırılması gereken beceriler arasında yer almaktadır. Bu becerilerin kazandırılmasıyla bireysel, örgütsel ve toplumsal bağlamda kaynakların sürdürülebilir olarak kullanılması ve ekonomik kayıpların ortadan kaldırılması veya azaltılması mümkün olabilecektir. Bu kapsamda, Uygulama Mutfaklarında Atık Yönetimi Çalıştayı’nın öncelikli amacı gastronomi ve mutfak sanatları bölümü öğrencilerinde atıklar konusunda farkındalık oluşturmak ve mutfakta atıkları önleme, azaltma, tekrar kullanma, geri dönüşümünü sağlama ve bertaraf etme yöntemlerine ilişkin bilgi ve becerilerini artırmaktır.