BERGAMA KÜLTÜR ÖGELERİ ÜZERİNDEN TURİZM POTANSİYELİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÇALIŞMASI


Aktaş G. (Yürütücü), Gökçen Ş., Özdağoğlu A., Aksatan Kaplanseren M.

CB Strateji ve Bütçe Başkanlığı (Kalkınma Bakanlığı) Projesi, 2022 - 2022

  • Proje Türü: CB Strateji ve Bütçe Başkanlığı (Kalkınma Bakanlığı) Projesi
  • Başlama Tarihi: Nisan 2022
  • Bitiş Tarihi: Ekim 2022

Proje Özeti

Bu rapora konu olan projenin teknik şartnamesi, Nisan 2022 tarihinde İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve Salt Eğitim ve Yazılım Teknolojileri Danışmanlık A.Ş. (SEYTD) arasında imzalanmıştır. Projenin kapsamı, İzmir’in Bergama ilçesi için kültür unsuru olarak öne çıkan parşömen ve geleneksel halı dokumacılığı yöntemleri ile dokunan Kız Bergama halısının, bölgenin tanıtımında, kültür turizmi ekseninde cazibesinin ve turizm gelirlerinin artırılmasına olumlu katkı sağlayacak deneyim odaklı turizm ürünlerinin geliştirilmesi ve uygulamaya dönük eylem önerilerinin oluşturulmasıdır.  Yürütücü firma, Kız Bergama halıları gibi Yağcıbedir Yörük kültürünün önemli bir öğesi olan Yağcıbedir halılarının yine aynı kapsamda Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde araştırılması amacıyla, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ile ayrı bir proje sözleşmesi imzalamıştır. Eşzamanlı yürütülen bu iki proje süresince, Balıkesir’in Sındırgı ve İzmir’in Bergama ilçelerinde veri toplama çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Yağcıbedir halılarının dokunulduğu bu ilçelerde bir kültür rotası stratejisi geliştirilerek, bu stratejiyi tamamlayıcı olarak Bergama ilçesi özelindeki kültür ürünlerinin rotaya entegrasyonuna imkan sağlayacak  öneriler sunulmaktadır.

Bu kapsamda, Kız Bergama halıları haricinde turistik ürüne dönüştürülme potansiyeli değerlendirilecek Bergama’nın diğer kültür öğesi parşömendir. Parşömenin tarihçesi, geleneksel üretim yöntemleri ve günümüzde hangi yöntemlerle ve ne amaçla üretildiğinin incelenmesi sonucunda, parşömenin bir kültür turizmi ürününe dönüştürülmesi amacıyla izlenmesi gereken adımlar belirlenmeye çalışılmıştır.  

Projenin kavramsal çerçevesi ilk olarak kültür rotaları ve kurumsal yapılanması üzerinden irdelenmiş, bu irdelemede günümüzde dünyada ve ülkemizde mevcut deneyimlerin dökümü yapılmaya çalışılmıştır. Bu dökümde kuşkusuz UNESCO, ICOMOS ve Avrupa Konseyi gibi kurumların uygulamaları önemli yer tutmakta ve dünyadaki deneyimi bu anlamda yönlendirici olmaktadır. Özellikle Avrupa Kültür Rotaları Programı kapsamında başlatılan ve halen sürdürülmekte olan rotalar detaylı olarak aktarılmıştır. Başlangıcından bu yana çok farklı lokasyonda, çok sayıda aktörün kültür rotası geliştirme girişiminde bulunması ve buna bağlı çok sayıda akademik çalışmaya konu olması ile kültür rotası sınıflandırılmasına ilişkin çalışmalar da derlenmiştir. Bu deneyim içerisinde ülkemizde de sürdürülmekte olan çalışmalar ayrıca mercek altına alınmış olup, raporun ilk bölümünde Türkiye’deki kültür rotaları çalışmalarına yer verilmiştir.

Çalışmanın kavramsal çerçevesi kuşkusuz kültür rotaları ile ilgili “kültür turizmi” ve proje konusunun odağını oluşturan Yağcıbedir Yörükleri bağlamı nedeniyle  “yörük kültürü” konusundaki irdelemeleri zorunlu kılmıştır. Bu doğrultuda turizm ve kültür ilişkisinin tartışılmasının ardından göçebe kültürü ve göçebe turizmi ile ilgili kapsamlı bir araştırma çalışmanın ikinci bölümünü oluşturmaktadır. Bu bölümde göçebe turizmi ile ilişkili turizm türlerine kısaca değinilmesi ardından bu tür turizm gelişim bölgelerindeki ziyaretçi deneyimi ve turistik ürünler aktarılmış, ancak esas vurgu akademik çalışmalar ve bu çalışmalardan edinilen çıkarımlar üzerinde olmuştur. Çalışmanın izleyen bölümlerindeki etüt ve sorgulamaların bu bölümden kaynak aldığı çokça yaklaşıma bu bölümde yer verilmiştir.

Çalışmanın üçüncü bölümünü ise projenin konu edildiği Bergama yerleşimi özelindeki turizm potansiyeli ve Yağcıbedir Yörüklerine özel irdelemeler oluşturmaktadır. Bergama turizm sektörünün mevcut durumuna ilişkin kısa değerlendirmelerin ardından Bergama’nın üst ölçekte strateji planları ve bölge planları açısından nerede durduğu ve üst ölçekli ve ulusal – bölgesel kapsamlı planlama çalışmalarında bu yöreye ilişkin ne tür gelecek öngörülerinin bulunduğu irdelenmeye çalışılmıştır. İzleyen bölümlerde ise Yağcıbedir Yörükleri ve bir kültür rotası için bu kültürde dikkate alınması gereken her türlü özelliğin kapsamlı bir dökümü yapılmıştır.

Tüm çalışmalarda literatür taraması ve saha ziyaretleri sırasında gerçekleştirilen birincil veri toplama yöntemleri uygulanmış ve bulgularına bu raporda yer verilmiştir. Projenin önemli çıktılarından biri, Yağcıbedir kültür rotası ve parşömen odaklı kültür turizmi ürünleri için strateji önerilerinin geliştirilmesidir. Bu kapsamda, yeni turistik ürün geliştirilmesine, mevcut ürünlerin iyileştirilmesine ve tanıtımlarında kullanılabilecek araçların tespitine yönelik strateji önerilerinin, değer zinciri ve fayda/maliyet analizleri ile desteklenmesi planlanmıştır. Ancak söz konusu kültür değerlerine birebir örnek teşkil edebilecek ve hali hazırda turistik ürüne dönüştürülmüş uygulamalara ve maliyet kalemlerine ulaşmak mümkün olmadığından, fayda/maliyet analizi parşömen üretimi için hazırlanan bir örnek çalışma ile sınırlı kalmıştır.

Proje çalışmalarını yürütmek üzere, aşağıda isimleri yazılı ve kent planlama, kültür ekonomileri, coğrafi haritalama sistemleri, turistik ürün geliştirme, turizm türleri, turizm destinasyonları pazarlaması ve sayısal veri analizleri konularında uzman akademisyenlerden oluşan proje ekibi oluşturulmuştur. 

 

PROJE EKİBİ

 

Doç.Dr. Gürhan AKTAŞ  

Prof.Dr. Şebnem GÖKÇEN

Doç.Dr. Aşkın ÖZDAĞOĞLU

Dr. Manolya AKSATAN KAPLANSEREN

Settar Uğur KURT

Sezin GÜNGÖR