POLİKARBOKSİLAT ESASLI YÜKSEK ORANDA SU AZALTICI KATKI ÖZELLİKLERİNİN ÇİMENTO-KATKI UYUMUNA ETKİSİ


Mardanı Aghabaglou A.(Yürütücü), Felekoğlu B., Ramyar K.

TÜBİTAK Projesi, 2020 - 2023

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Temmuz 2020
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2023

Proje Özeti

Günümüzde Türkiye’de yılda 350.000 ton civarında polikarboksilat-esaslı su azaltıcı katkı (PSAK) tüketilmektedir. Bu katkıların üretimi için ithal edilen hammadde yıllık yaklaşık 60.000 tona, bedeli ise 72 milyon dolara varmaktadır. Bilindiği gibi, su azaltıcı katkıların betonda kullanma amaçlarından birisi işlenebilirlik ve dayanımda ödün vermeden karışımın çimento içeriğini azaltmaktır. Ancak, çimento ile katkının uyumsuzluğu durumunda, çimento içeriği yeterli mertebede azaltılamamakta veya katkının gereğinden fazla kullanılması kaçınılmaz olmaktadır. Ayrıca, bir ton çimento üretimi esnasında gerekli 1.2 ton hammadde ve 130 kWh enerjiye ilaveten, ortaya çıkan yaklaşık 1 ton CO2 dikkate alındığında, çimento tüketiminin azaltılmasının ekonomi ve çevre duyarlılığı bakımından ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Benzer şekilde, hammaddesi ithal edilen katkının da gereğinden fazla kullanılması ekonomik ve ekolojik açılardan sakıncalıdır.  

Bu projede, çimento ile PSAK uyumunu etkileyen katkı özelikleri incelenecektir. Çimento-PSAK uyumunu etkileyen parametrelerin belirlenmesi amacıyla proje yürütücüsünün doktora tezinde 10 adet, farklı kimyasal kompozisyona sahip, normal portland çimentosu (CEMI) ve piyasadan temin edilen 3 adet PSAK kullanılmıştır. Tez kapsamında 850 adet çimento hamuru, harç ve beton karışımı hazırlanmıştır. Çalışma sonucunda, çimento-PSAK uyumunu etkileyen, çimento kaynaklı etken faktörlerin, etki şiddeti sırasına göre, çimentonun inceliği ile C3A ve eşdeğer alkali içeriği olduğu saptanmıştır. Söz konusu çalışmada, PSAK kaynaklı faktörlerin çimento-katkı uyumuna etkisi ticari ürünlerin özellikleri bilinmediğinden araştırılamamıştır.

Bu çalışmada, PSAK’nın çeşitli özellikleri değiştirilerek CEMI çimentosu-katkı uyumu açısından katkı kaynaklı parametreler detaylı bir şekilde araştırılacaktır. Bu amaçla, yakın incelikte olan, beş farklı C3A oranına sahip CEMI çimentosu kullanılacaktır. Su azaltıcı katkının monomer içeriği, toplam anyonik monomer içeriği, makromonomer (yan zincir) uzunluğu, ana zincir uzunluğu ve molekül ağırlığı değişiminin çimentolu sistemlerin taze hal, reolojik ve bazı sertleşmiş hal özellikleri üzerindeki etkisi incelenecektir. Ayrıca, tek çeşit uçucu kül, üç farklı oranda çimento ile ikame edilerek, çimento-katkı uyumuna etkisi araştırılacaktır. Proje kapsamında 3 farklı ana zincir uzunluğuna, 3 farklı yan zincir uzunluğuna, sabit molekül ağırlığında 3 farklı ana ve yan zincir uzunluğuna, sabit anyonik/nanyonik mol oranında 9 farklı anyonik monomer türüne ve 9 farklı anyonik/nanyonik mol oranına sahip toplamda 27 çeşit PSAK kullanılacaktır. Söz konusu katkılar, projeyi destekleyen katkı firması tarafından özel olarak proje için sentezlenecektir. Bursa Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Malzemesi Laboratuvarında hazırlanacak farklı oranlarda Katkı içeren çimentolu sistemlerin birim hacim ağırlığı, sabit bir kıvam için katkı ihtiyacı, priz süresi, hava içeriği, belirli bir süre içinde kıvam kaybı, mini çökme yayılması, Marsh-hunisi akış süresi, statik ve dinamik eşik kayma gerilmesiyle viskozitesi ve dayanımı incelenecektir. Bu özelikler açısında belirtilen kriterleri sağlayamayan çimento-katkı kombinasyonunda olumsuzluğa neden olan, özellikle katkı kaynaklı parametre(ler) irdelenecektir. Proje sonunda, polikarboksilat-esaslı su azaltıcı katkı-normal portland çimentosu ve uçucu küllü çimento kombinasyonunda uyumsuzluğa yol açan çeşitli katkı özellikleri hakkında bilgi elde edilecektir. Ayrıca, söz konusu katkı kaynaklı uyumsuzluk parametrelerinin çimento özellikleri ve uçucu kül varlığından ne mertebede etkilendiği ortaya çıkacaktır.