Akgündüz Y., Boğazkesenli T. M.(Yürütücü), Sümer S., Aydın A.
TÜBİTAK Projesi, 2024 - 2025
Turizm işletmeleri arasında yer alan yiyecek-içecek işletmeleri emek yoğun işletmelerdir. Bu nedenle çalışanların
performansı müşteri tatmini ve işletme performansı üzerinde etkili olmaktadır. Örgüt içerisinde işyeri
arkadaşlığının bulunduğu olumlu bir iklim, çalışanların birbirlerine yönelik tutumlarını ve işletmeye yönelik
tutumlarını olumlu olarak etkileyebilmektedir. Sosyal değişim teorisine göre çalışanlar örgüt içerisindeki dengeli
ve destekleyici değişim ilişkilerini sürdürmeyi tercih etmektedirler. Bu araştırmanın amacı restoranlarda işyeri
arkadaşlığı, sosyal kaytarma davranışı, çalışma arkadaşı odaklı örgütsel vatandaşlık davranışları ve işten
ayrılma niyeti ilişkisini incelemektir. Alanyazında bu dört değişkeni bir arada inceleyen bir araştırmanın
bulunmaması, alan araştırmasının restoran çalışanları örnekleminde bu araştırmanın yapılıyor olması
araştırmayı özgün kılmaktadır. Ayrıca sosyal değişim teorisinin varsayımlarının restoran işletmelerinde test
edilecek olması da bu araştırmanın özgün değerini arttırmaktadır.
Bu proje önerisi nicel araştırma yöntemlerinden yararlanılacaktır. Bu kapsamda veriler İşyeri Arkadaşlığı, Sosyal
Kaytarma Davranışı, Çalışma Arkadaşı Odaklı Örgütsel Vatandaşlık Davranışı ve İşten Ayrılma Niyeti
ölçeklerinden ve katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek amacıyla eklenen sorularla birlikte toplam 26
parametrenin yer aldığı bir anket formu ile toplanacaktır. Araştırmanın evreni İzmir’de faaliyette bulunan işletme
belgeli yiyecek-içecek işletmesi çalışanlarından oluşmaktadır. İzmir’de Temmuz 2023 itibariyle 90 adet işletme
belgeli yeme içme tesisi bulunmasına rağmen bu işletmelerin çalışan sayılarına ait net bir bilgiye ulaşılamadığı
için anket formunda yer alan parametre sayısının 10 katı olan en az 260 adet yeterli olmasına rağmen 300 adet
geçerli ankete ulaşılması hedeflenmektedir. Ölçeklerin geçerlilikleri keşfedici faktör analizi ve güvenirlikleri ise
Cronbach alpha değerlerine bağlı olarak yorumlanacaktır. Araştırmanın hipotezleri regresyon analizi ile test
edilecektir.
Veri toplama süreci, projenin 1. ayında başlayıp 8. ayının sonuna kadar sürdürülecektir. Bu süreçte projenin
danışmanı öğretim elamanı tarafından proje ekibinde yer alan lisans öğrencilerine temel düzeyde SPSS kullanımı
ile ilgili bilgilendirmeler yapılacaktır. Sonrasında veriler SPSS programına proje ekibi tarafından girilecek ve ilk
analizler proje ekibine dahil olan öğrenciler tarafından gerçekleştirilecektir.
Projenin yaygın etkisini arttırmak için proje verilerine bağlı olarak Tr Dizinde yer alan bir dergi için makale önerisi
hazırlanacaktır. Araştırma sonuçlarının İzmir’deki işletme belgeli yeme-içme tesisleri ile paylaşmaları için İzmir
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile iş birliği yapılacaktır. Ayrıca lisans öğrencilerini 2209-A programlarına
başvurmaya teşvik etmek amacıyla da araştırmanın yürütüldüğü DEU UBY’de proje ekibi ile okulun öğrencilerinin
bir araya geleceği bir söyleşi gerçekleştirilecektir.