Farmakogenetik biyoberlirteçlerin tanımlanması için hassas ve düşük maliyetli genotipleme teknolojisinin geliştirilmesi ve doğrulanması


Ünlü M. S.

TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2024

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Ocak 2023
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2024

Proje Özeti

ÖZET

İlaçlara bireyler arası yanıtı yöneten genetik belirleyicilerin belirlenmesi, her bir birey için özelleştirilmiş tıp adına temel bir gerekliliktir ve ortaya çıkan bu tıp alanına farmakogenetik denir. Farmakogenetik belirleyicilerin çoğu, ilaç farmakokinetiğinde (ilaç emiliminde, dağılımında, metabolizmasında ve atılımında yer alan faktörler) ve ilaç farmakodinamiğinde (ilaç etkisinde yer alan faktörler) yer alan genlerdir. Bu genlerdeki genetik polimorfizmler, ilaç etkinliğini ve toksisitesini belirlemek için çok kritik olabilir. Farmakogenetik bilgiden yararlanmanın ve bunu tıbbi uygulamaya çevirmenin iki ana zorluğu vardır; ilk zorluk, keşfedilen farmakogenetik biyobelirteçlerin klinik faydasını gösterebilmektir ve ikinci zorluk, günlük klinik uygulamada kullanılabilecek uygun maliyetli ve çalıştırılması kolay moleküler tahliller geliştirmektir.

Bu projenin amacı, kardiyoloji, onkoloji ve psikiyatri gibi çeşitli tıbbi alanlarda oldukça ihtiyaç duyulan farmakogenetik analiz yöntemlerini geliştirmek için İnterferometrik Yansımalı Görüntüleme Sensörü (IRIS) teknolojisinin [2] duyarlılığı ve uygun maliyetli özelliklerinden yararlanmaktır. Bu projede, CYP2C19 ve SLCO1B1 genlerinin klinik olarak önemli farmakogenetik biyobelirteçlerini tespit edebilen bir prototip tahlili oluşturmayı öneriyoruz. Antikoagülan ilaç Clopidogrel ve kolesterol düşürücü ilaç Simvastatin reçete edilirken zararlı ve hatta ölümcül yan etkilerden kaçınmak için bu biyobelirteçlerin test edilmesi şarttır. 

Farmakogenetik biyobelirteçleri tespit etme yöntemi, biyoinformatik araçlar kullanılarak dikkatle tasarlanmış spesifik primerler ve problar kullanılarak farklı varyantların aynı anda saptanmasına dayanacaktır. Çok hassas ve sağlam bir izotermal amplifikasyon tekniği olan asimetrik rekombinaz polimeraz amplifikasyonu (RPA) kullanılarak her bir varyant için tek iplikli DNA hedefi üretilecektir. Üretilen tek sarmallı hedefler, her varyant için kovalent olarak eklenmiş tamamlayıcı problardan oluşan bir panele sahip düşük maliyetli katı fazlı bir cam çipe uygulanacak ve spesifik hibridizasyon, IRIS biyosensörü tarafından çok kısa sürede tespit edilecektir.